Kapitel 9. JOOTSing
Hvad er den ene ting, du kan ændre nu og her, som vil gøre din skriveproces lettere?
Dette er det niende kapitel af selvhjælpsføljetonen Skriv let, et nyhedsbrev for skrivende, der længes efter en lettere skriveproces. Det er også en brevkasse. Brevkassen kan du læse mere om her.
Læsetid: 3 minutter
Du har måske lagt mærke til, at Skriv let har ligget lidt i dvale det seneste stykke tid.
Ikke det?
Nå, men så ved du det i hvert fald nu: Jeg så mig nødsaget til at sætte selvhjælpsføljetonen i slumretilstand for godt en måned siden for at fokusere på at skrive min ph.d.-afhandling færdig. Jeg fik pludselig travlt med at færdiggøre afhandlingen, fordi jeg har fået et job, som venter på mig i den anden ende, og for bare at holde det nogenlunde let, har jeg været nødt til at drosle lidt ned på mine ambitioner for føljetonen her.
Det er en vild følelse snart at kunne sætte det sidste punktum på noget, jeg startede på for fem år siden.
Jeg har regnet mig frem til, at jeg i løbet af det sidste halvår har skrevet omkring 170 sider på afhandlingen, hvilket har været en… “interessant” — lad os bare kalde det dét — tryktest af mine egne principper for at skrive let.Nå, det var et sidespor.
Det her kapitel handler nemlig om et begreb eller værktøj, som står mit hjerte meget nær: JOOTSing.
“JOOTSing” er et akronym, som står for “Jumping Out Of The System”.
Du har sikkert hørt nogen sige, at der ikke findes en opskrift på kreativitet, men det passer ikke. I virkeligheden findes der op til flere. Én af dem er JOOTSing.
Hvorom alting er, så drejer JOOTSing sig kort sagt om at sætte sig grundigt ind i et eksisterende system med henblik på at ændre én afgørende, tilsyneladende nødvendig faktor ved det. Det lyder måske meget simpelt eller banalt, når man først lige hører det, men det er ikke desto mindre et utrolig kraftfuldt værktøj til at få nyskabende idéer.
Et af de eksempler, der ofte bliver brugt til at beskrive JOOTSing, er opfindelsen af tørshampoo, som jo netop laver en tilsyneladende nødvendig faktor — at shampoo kræver vand for at virke — om ved systemet shampoo.
Man kan også argumentere for, at sådan noget som dadaismens lyddigte er et resultat af JOOTSing: Ved at ændre én afgørende faktor ved poesiens system (sprog) vendte dadaisterne hele dette system på hovedet og skabte en helt ny genre.
Det er i øvrigt det selvsamme værktøj, jeg brugte til at finde på konceptet bag Skriv let. Jeg spurgte mig selv, hvad der kendetegner alle de skrivehåndbøger, som allerede findes. Et definerende princip ved skrivehåndbøgernes system er som bekendt, at de skal hjælpe folk til at skrive mere, blive mere produktive. Så hvordan ville en uproduktiv skrivehåndbog mon se ud?
JOOTSing tilbyder altså en udmærket formel for kreativitet og kan med fordel bruges til at få nye idéer. Det kan imidlertid også anvendes til andre formål — herunder til at ændre sin skriveproces til det lettere.
Ja, din skriveproces er nemlig også et system, som bygger på forskellige forestillinger om, hvad der er “nødvendigt”. For eksempel:
Jeg er nødt til at lægge meget tid i at skrive.
Jeg er nødt til at anstrenge mig for at skrive.
Jeg er nødt til at være ensom for at skrive.
Det her er bare nogle af de kulturelle (vrang)forestillinger om skriveprocessen, jeg tidligere har taget under behandling i føljetonen. Det kan dog også være mere lavpraktiske “nødvendigheder” som for eksempel, hvornår på dagen, man skriver, hvor man skriver henne, hvilke forberedelser, man gør sig forud for at skrive og så videre. Som jeg tidligere har skrevet, har mange skribenter nogle ret faste forestillinger om, hvordan de bør strukturere skriveprocessen, hvilket i virkeligheden ofte blot er en vanesag.
Som en lille øvelse kan du derfor prøve at danne dig et overblik over “nødvendighederne” i din egen skriveproces. Brug sætningen nedenfor som skabelon og skriv så mange af den slags sætninger, du kan komme i tanker om:
Jeg er nødt til at _______________ for at skrive.
Det næste trin, hvis du ønsker at “JOOTSe” din skriveproces, er at spørge dig selv, om du ved at ændre én af disse tilsyneladende nødvendige vaner for at skrive, kunne gøre din skriveproces lettere. Hvad er med andre ord den ene ting, du kunne ændre nu og her, som vil gøre det lettere for dig at skrive fremover?
Det skader i hvert fald ikke at prøve…
Spring ud af dit eget system!
Skriv let, lev let.
/Hans
Hvis nogen skulle være interesserede, så kommer min ph.d.-afhandling til at hedde Hvordan lærer forfattere at læse?, og den handler kort fortalt om undervisningen på danske forfatterskoler.
Jeg er lidt usikker på begrebet oprindelse, men det er i hvert fald er et af de “tænkeværktøjer”, som optræder i filosoffen Daniel C. Dennets Intuition Pumps And Other Tools for Thinking (2014), selvom jeg ikke tror, at det er ham, der har opfundet det.