

Discover more from Skriv let
Det her er det tiende kapitel af selvhjælpsføljetonen Skriv let, et nyhedsbrev for skrivende, der længes efter en lettere skriveproces. Det er også en brevkasse. Brevkassen kan du læse mere om her.
Læsetid: 5 minutter
Én ting er at få et lyst indfald under bruseren i ny og næ.
Noget helt andet er at sætte sig ned ved tastaturet og blive ved med at finde på nye idéer uden at tabe pusten. Det sidste er noget, der kræver kreativ kondition, stamina.
Derfor har jeg designet en øvelse til kreativ konditionstræning, som du finder nedenfor.
Øvelsen er stærkt inspireret af Kenneth Kochs Wishes, Lies, and Dreams: Teaching Children to Write Poetry (1970). Det er en slags skrivehåndbog, der redegør for Kochs erfaringer med at undervise skoleelever i at skrive digte sidst i tresserne.
Du kan måske godt forestille dig, at det ikke var det nemmeste i verden at få en masse skoleelever til at skrive (post)moderne digte. Derfor udviklede Koch en række “formularer”, eleverne kunne skrive ud fra, og som knyttede sig til enten ønskende, løgnagtige eller drømmende udsagn. (F.eks.: “Jeg drømte, at…”)
Ved første øjekast virker den her slags skriveøvelser forholdsvis simple, men lad dig ikke narre: De er utrolig virkningsfulde til at iværksætte kreativ — og poetisk — tænkning.
Jeg har altid været fascineret af Kochs tilgang, og derfor lå den også ligefor, da jeg skulle udvikle den her kreative træningsøvelse. Forskellen er, at jeg har lidt flere typer af udsagn og også har elementer af kombination og omformulering med. Og så har jeg tilført et element af tidspres, som skal holde den indre kritiker fra døren og den kreative puls høj. Det er kreativ cardio! Intervaltræning for idéer.
Øvelsen bygger på fem typer af udsagn, der ansporer dig til at tænke på dit emne på en ny måde:
Sandheder: “Jeg ved, at…”
Løgne: “Jeg lover, at…”
Hemmeligheder: “Sig det ikke til nogen, men…”
Problemer: “Det er en skam, at…”
Drømme: “Jeg drømmer om, at…”
Jeg har med vilje tilrettelagt øvelsen sådan, at den kan benyttes af en bred palet af skribenter. Den kan altså bruges i en litterær henseende, men er mindst ligeså anvendelig til at finde på emner for nye forskningsartikler eller til at generere idéer til digitalt indhold.
Du kan også bruge øvelsen til at “varme op”, før du skriver på noget andet.
Nå, jeg ved godt, at du er ivrig efter at komme i gang, men før du stryger videre, vil jeg lige nævne der her for dig: Øvelsen — og i det hele taget konceptet “kreativ cardio” — er på tegnebrættet til et kursus i kreativ, digital skrivning, som jeg er i fuld gang med at udvikle.
Kurset finder med sikkerhed sted d. 28. februar på Frederiksberg, og jeg tør godt love, at den kreative puls kommer til at være skyhøj!
Og nu tænker du måske: Hvor skamløst! Hvad er det her for et sølle salgstrick?!
Til dét vil jeg sige: Bare rolig, jeg kunne aldrig finde på at prøve at sælge dig noget. MEN hvis du alligevel får lyst til at købe det, så får læsere af Skriv let altså 10 % rabat…
Nå, det var et sidespor. Lad os komme til sagen.
Sådan får du 100 idéer på 20 minutter
Her kommer øvelsen. Den falder i 11 trin, hvor det første trin er uden tidsstyring. Resten af øvelserne varer to minutter hver. Hvis du føler dig i stødet, kan du også sætte tiden ned til ét minut per øvelse.
Ved hvert trin er målet at skrive 10 sætninger. Det er ikke sikkert, at du når det, men giv det dit bedste forsøg. Når tiden er gået, skal du bare rykke videre til næste trin, selv hvis du ikke har nået at skrive alle sætningerne.
Vigtigt: Før du går videre, skal du sende din indre kritiker udenfor døren. Husk dig selv på, at det her bare er en øvelse i kreativ tænkning. Fokuser på at følge instrukserne — ligesom i et hvilket som helst andet træningsprogram.
(Det her er jo kreativ cardio, husker du nok. Chop chop.)
1) Find på et emne, du vil skrive om
Tag dig al den tid, du skal bruge for at formulere et specifikt emne. Det er en fordel, hvis det er et emne, som du har et vist kendskab til.
F.eks.: “Kommareglerne”
2) Skriv 10 sandheder om dit emne
“Jeg ved, at [Sandhed].”
F.eks.: “Jeg ved, at der skal komma mellem helsætninger.”
3) Skriv 10 løgne om dit emne
“Jeg lover, at [Løgn].” (Overdriv gerne!)
F.eks.: “Jeg lover, at kommaet er blevet afskaffet.”
4) Skriv 10 hemmeligheder om dit emne
“Sig det ikke til nogen, men [Hemmelighed].”
F.eks.: “Sig det ikke til nogen, men ingen lægger mærke til, om du kender kommareglerne alligevel.”
5) Skriv 10 problemer ved dit emne
“Det er en skam, at [Problem].”
F.eks.: “Det er en skam, at kommareglerne er så svære at huske.”
6) Skriv 10 drømme om dit emne
"Jeg drømmer om, at [Drøm]."(Vær fantasifuld!)
F.eks.: "Jeg drømmer om, at kommareglerne står på et banner på alle offentlige busser."
(Godt gået! Du har nu op til 50 sætninger stående foran dig. Som det næste skal du kombinere dem på kryds og tværs. Husk: Tag ikke stilling til kvaliteten af dine idéer — eller om sætningerne overhovedet giver mening. Vi går efter kvantitet her!)
7) Drømme + Problemer (10 gange)
“[Drøm] ville være mulig, hvis ikke [Problem].”
F.eks.: “Kommareglerne ville stå på alle offentlige busser, hvis ikke de var så svære at huske.”
(Jeg sagde jo, at det ikke behøvede at give mening!)
8) Løgne + Hemmeligheder (10 gange)
“Måske passer det ikke, at [Løgn], men til gengæld [Hemmelighed].”
F.eks.: “Måske passer det ikke, at kommaet er blevet afskaffet, men til gengæld er der ingen, der lægger mærke til, om du kender kommareglerne alligevel.”
(Det var 70! Så mangler du kun 30 idéer mere. Dem skriver du ved at omformulere nogle af de tidligere udsagn til en anden slags udsagn. Sådan her:)
9) Drømme —> Hemmeligheder (10 gange)
“Sig det ikke til nogen, men [Drøm].”
F.eks.: “Sig det ikke til nogen, men kommareglerne står snart på alle offentlige busser.”
10) Løgn —> Drøm (10 gange)
“Jeg drømmer om, at [Løgn].”
F.eks.: “Jeg drømmer om, at kommaet bliver afskaffet.”
11) Sandheder —> Problemer (10 gange)
“Det er en skam, at [Sandhed].”
F.eks.: “Det er en skam, at der skal komma mellem helsætninger.”
… og slut!
Gem dit dokument. Tag ikke stilling til dine idéer, men vent til senere på dagen eller endnu bedre: Til i morgen.
Måske føler du dig varm til at skrive mere? Så er det bare med at komme i sving, mens din kreative puls stadig er høj.
Du er i øvrigt velkommen til at justere øvelsen, så den passer bedre til dine behov. Det vigtigste er, at der er en progression i øvelserne og et element af tidspres.
Chop chop!
Skriv let, skriv løs.
/Hans